Header Ads

ad728
  • Breaking News

    Blogger Nedir ? Ne İşe Yarar ?

    Blog, eskiden ajanda tarzı defterlerimize yazdığımız günlüklerin internet ortamında tutulması fikriyle ortaya çıkmış küçük websiteleridir diyebiliriz.

    Bizler günlüklerimizi internet ortamında tutabileceğimiz gibi, onları arkadaşlarımızla ve herkesle de paylaşabiliyoruz. İnternet üzerinden yüz binlerce insana ulaşabilmenin kolaylığı ve blog fikri birleşince, sadece günlük tutmak değil, ilgi alanlarımızla ilgili paylaşımlar yapmaktan, yemek tarifleri yayınlamaya, teknoloji, hayat, çocuk bakımı, yemek, din ya da aklınıza gelmeyecek yüzlerce konuda blog açmak mümkün.

    Blogların diğer bir avantajı da insanların yorumlarıyla blogunuza katkı yapabilmeleridir. Böylece yazdığınız konularla ilgili daha ayrıntılı bilgi ve fikirlere ulaşmak mümkün oluyor. Bloglara yapılan yorumlar sayesinde hem blogunuz içerik olarak zenginleşmiş oluyor ve hem de siz insanların tepkilerini ölçmüş oluyorsunuz.

    Blog Özellikleri:

    * Güncellik: Blog özelliklerinden en önemlisi güncelliktir, güncel olmayan yani yazı paylaşılmayan bir blog düşüş yaşar.

    * Özgün Olması: Diğer en önemli bir özellikte özgün olmasıdır, özgün olmayan bir blog gitmeyen arabaya benzer, ilerleyemezsiniz..

    * Yorumlar: Yorumlarda çok önemli diğer bir husustur yorumlara göre şekillenir bloglar..


    Blog Türleri:

    Wikipedia'da şöyle listelenmiş blog türleri:


    1. Kişisel: Bu tür bloglar çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar. Bloglarda en fazla rastlanan türdür.

    2. Temasal:  Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, internet, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri, blogger temaları ve benzeri konularda odaklanmış bloglar bulunmaktadır. Türkçe olarak yayınlanan bloglarda en fazla ilgiyi yemek ve blogger eklentileri konulu bloglar çekmekte, sayı olarak ise bilgisayar blogları göze çarpmaktadır.

    3. Topluluk:  Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır. Komünite olarak da adlandırılan bu türdeki blogların çoğu kendi sunucularındaki blog yazılımını kullanmaktadır. Tarihsel olarak ise, LiveJournal'da oluşan bir kültür mirasını devam ettirmektedirler.

    4. Şirket: Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglar dünyada ve iş hayatında giderek önem kazanmaktadır. Türkiye'de az sayıda olsa da bazı şirketler şirket bloglarını hizmete sunmaya başlamıştır. Aslında yeryüzündeki akım, şirketin doğrudan değil, samimi karakterdeki bazı çalışanların desteklenmesi yoluyla bloglamaktır. Hatta en ünlü şirket bloglarını tutan Microsoft çalışanları, samimiyetlerine inandırmak için arasıra rakip firmaların ürünlerini de övmekte, reklamını yapmaktadır.

    Blog Sahibi Olmaya Neden İhtiyaç Duyulur?
    Bilgi grafiğinde görüldüğü gibi, insanların çoğu bunu hobi olarak yaparlar. 4000 blogcuya neden bu işi yaptığı sorulduğunda cevaplar şu şekilde olmuştur:


    • Deneyimlerimi paylaşmak için
    • İlgilendiğim bir konu hakkında konuşmak için
    • Hobilerimle ve hayallerimle daha çok ilgili olmak için
    • Toplumun bir parçası olmak için
    • Kariyerimi geliştirmek için
    • Arkadaşlarımı ve ailemi hayatımdan haberdar etmek için
    • Kısacası temelde yatan sebep, bildikleri ve ilgilendikleri bir konu hakkında yazı yazmak, deneyimlerini yazıya dökmek, düşüncelerini kalıcı olarak ifade edebilmek...


    Nasıl Blog Açılır?

    Blog açma fikri ilk yaygınlaşmaya başladığı sıralarda Türkçe blog servisleri henüz yoktu ve kaliteli blog hizmetlerinin hepsi İngilizceydi. Ancak şimdilerde birçok Türkçe altyapısı bulunan blog servisleri bulunuyor. Bu blog servislerine ücretsi üye olarak hiç ingilizce bilmeden de kolayca ve çabucak blog açabilirsiniz.

    Blog açmak için Google’ın ücretsiz hizmeti olan Blogger’i (http://www.blogger.com/) kullanmanızı tavsiye edebilirim. Blogger ile kendinize ait bir blog açmak saniyelik iş ve çok kolay. Daha önce sizlere ücretsiz olarak nasıl blog açabileceğinizi detaylarıyla açıklamıştık.

    Blog işine yeni başlayanlara blogger ile başlamalarını tavsiye ediyorum. Ücretsiz olarak oluşturduğunuz blogunuzda kendinizi geliştirdikten sonra yani bu işlere aşina olmaya başlayıp kendinizi daha profesyonel hissettiğinizde küçük bir hosting paketi (blogunuzu barındıracağınız yer) ve bir domain (alan adı) alarak yine ücretsiz bir blog alt yapısı olan wordpress’e geçmenizi tavsiye ediyorum.

    Blog açmak ve blog tutmakla ilgili internette biraz araştırma yaparak ihtiyacınız olan hertürlü bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz. Bizim sitemizde de sizlerle bu konuda çeşitli paylaşımlar yapmaya gayret ediyoruz. Son olarak blog işini biraz ciddiye alarak blog yazarak para kazanabilirsiniz.





    1 yorum:

    1. Kendi şeçtiği konular hakkında,kendi istediği şekilde yazabilen yani bu işlemler için teknik bir bilgiye sahip olmadan kişilerin günlüğe benzer hazırladığı web sitelerine verilen isimdir.

      YanıtlaSil

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728